WAAROM COACHING? Coaching - Piet Mathot
15480
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15480,bridge-core-2.1.2,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-19.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive
PIET MATHÔT

WAAROM COACHING?

In eerste instantie zul je proberen je uitdaging zelf op te lossen. Je denkt erover na en probeert zo inzicht te krijgen. Als dat niet lukt ga je met vrienden, familie en kennissen erover praten en hoop je op een gouden tip of goed advies.

 

Vaak zie je dat dit niet werkt. Het is moeilijk om objectief naar jezelf te kijken. Er komen veel emoties naar boven en daardoor mis je het inzicht. Ook praten met anderen lost weinig op. Andere mensen geven vaak het advies – hoe goed bedoeld ook- dat ze zelf willen horen. En dat is waarschijnlijk net niet wat je nodig hebt.

 

Het gevolg is dat je je probleem voor je uit blijft schuiven en er geen oplossing voor vindt. Dat is juist niet de bedoeling. Als je auto kapot is, dan ga je direct naar de garage. Maar waar ga je naartoe met een uitdaging? En is dat überhaupt wel nodig? En hoe weet je wat werkt?

 

Als je een probleem – beter gezegd een uitdaging – hebt dan is een professionele coach de aangewezen persoon om samen met jou je uitdagingen te bekijken en een oplossing te vinden. Is dat nodig? Wel, als je merkt dat je probleem een negatieve invloed heeft op je geluk en je leven, dan is het belangrijk om er iets aan te doen, toch? Hoe weet je of coaching werkt?

De beste manier is om te kijken naar de ervaringen en resultaten van andere cliënten. Zo krijg je een indruk of je wel de juiste coach kiest. Want niet elke coach is helaas een goede coach.

BEGELEIDING BIJ PERSOONLIJKE – EN TEAM ONTWIKKELING
PIET MATHÔT

VOOR WIE IS COACHING BEDOELD?

Coaching (of welke andere methode dan ook) werkt niet goed als iemand de verantwoordelijkheid afschuift en zegt dat het aan anderen ligt. Ook niet als iemand niet bereid is iets te doen. Actie is het sleutelwoord.

 

Loop je bijvoorbeeld rond met één van de volgende vragen:

 

  • Wat vind ik nu echt belangrijk en hoe kan ik van daaruit mijn leven vormgeven?
  • Hoe kan ik bereiken dat ik ontspannen in het leven sta?
  • Hoe kan ik mijn talenten meer tot ontwikkeling brengen?
  • Hoe vind ik werk dat mij voldoening geeft?
  • Hoe creëer ik een goede balans tussen werk en privé?
  • Hoe leer ik beter te communiceren?
  • Hoe zorg ik voor meer diepgang in mijn relaties?

Ik sta op een kruispunt op mijn levenspad en heb behoefte aan een steuntje in de rug om tot een goede keuze te komen.

 

Coaching werkt het beste bij mensen die wel de verantwoordelijkheid nemen in hun eigen leven en die bereid zijn actie te ondernemen. Mensen zoals jij en ik die over het algemeen prima functioneren, maar een uitdaging hebben op een bepaald gebied. En daarbij hulp kunnen gebruiken om hun eigen doelen te halen.

 

Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met mij op

PIET MATHÔT

WAAROM WERKT COACHING ZO GOED?

Coaching is resultaatgericht. Coaching pakt direct het probleem aan en vindt –samen met jou – een oplossing.

 

Als je vraagt aan mensen hoe ze coaching hebben ervaren, dan zeggen ze vaak: “Het is grappig, ik weet niet precies hoe het gesprek ging, maar aan het eind had ik veel meer inzicht en wist ik wat ik wilde en kon doen.” Het is voor hen lastig te beschrijven wat er nu precies gebeurde. De coach stelde vragen en gaf een aantal suggesties en op één of andere manier raakte dat net de essentie van het probleem en werd de oplossing duidelijk.

 

Als je aan mij als coach zou vragen hoe coaching werkt, dan zou ik zeggen dat er veel psychologische inzichten, communicatieve vaardigheden, kennis en ervaring bij komen kijken. Coaching is een professie, geen hobby.

 

Door het stellen van de juiste vragen, het achterhalen van je werkelijke behoefte, het creëren van inzicht in je persoonlijkheid en je doelen, en het geven van suggesties die werken, wordt een coachingsgesprek een succes. Het resultaat: je kunt zelfstandig verder omdat je beter weet wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken.

 

Je eigen geluk is natuurlijk veel belangrijker dan de staat van je auto.

 

Het is gewoon zonde van je tijd als je voor langere tijd met een uitdaging zit die je levenslust en plezier beperkt.

 

Quote coachee: Toen ik jaren geleden voor de eerste keer met coaching in aanraking kwam, was ik verbaasd over het resultaat. Inmiddels weet ik waarom het werkt. Maar het waarom is alleen interessant voor de coach. Dat het werkt is het belangrijkste. En dat het snel werkt is een mooie bijkomstigheid.

ZIE OOK DE CASUS VAN EDWIN